Sejtterápiás készítmények gyártása és tárolása


A Sejtterápia Laboratóriumban jelenleg az alábbi sejtterápiás termékek előállítása folyik: csontvelői eredetű őssejteket tartalmazó készítmények hematológiai betegek, illetve autoimmun betegek őssejt transzplantációjához.

Csontvelő eredetű őssejtek transzplantációja

A szervek transzplantációjának (átültetésének) igénye az orvoslás számos szakterületén felmerül, s általában legvégső megoldásként, amikor is a gyógyszeres, valamint az egyéb konzervatív kezelés nem ad biztató kilátást a gyógyulás terén. Így van ez a vérképzőszervi megbetegedések esetén is, amikor a vérben kóros sejtek alakulnak ki, mennyiségileg vagy minőségileg is alaposan eltérnek az egészségesekétől, mint például a leukémia legtöbb változatában.

A Hodgkin-kórban és a non-Hodgkin lymphomában kóros nyirokcsomók vagy kóros szervi érintettségek alakulhatnak ki. Ezekben az állapotokban az egyetlen életminőséget javító, illetve túlélést biztosító beavatkozás a beteg csontvelő lecserélésével valósítható meg, amikor is a beteg az előzőleg lefagyasztott, saját őssejtjeit kapja meg.

Előfordul olyan eset is, amikor a betegtől nem sikerül őssejteket gyűjteni. Ilyenkor az immunológiai tulajdonságok megfelelő szintű egyezőségének ellenőrzése után idegen donortól származó őssejtek használatával végzett un. allogén transzplantáció jöhet szóba. Vannak olyan hematológiai betegségek , amelyeknél a csontvelőben tumoros sejtek vannak, amit kemoterápiával, teljes testbesugárzással semmisítenek meg, és a vérből származó saját őssejtek beadása esetén is fennáll a veszélye annak, hogy a beteg saját tumoros sejtjeit is visszakapja, amitől kiújulhat a betegsége. Ebben az esetben következik az a terápiás lehetőség, amikor a beteg, csontvelőjéből vagy véréből a transzplantáció előtt az őssejteket nagy tisztaságban szeparálják.

Az őssejtek tárolása:

A vér vagy csontvelő eredetű őssejteket nagyon pontos és külön erre a célra kifejlesztett eljárás szerint le kell fagyasztani -90°C fokra. Ezt követően a sejteket tartalmazó speciális zsákot folyékony nitrogénben, -140°C alatt tároljuk. Ezen a rendkívül hideg hőmérsékleten gyakorlatilag évtizedekig tárolhatók a sejtek úgy, hogy felolvasztást követően általában a sejtek több mint 90%-a életképes.